Art Bioskop Kolarac

Movie

ART BIOSKOP KOLARAC nudi izbor najboljih evropskih filmova iz nove produkcije. Jedini bioskop u Beogradu koji prikazuje dugometražne dokumentarne filmove.

1:44
VIZIJA
3 months ago
0:09
240750356871572
7 months ago
0:27
1397593300372854
10 months ago
0:30
2129824070396383
10 months ago
1:12
253834745328040
11 months ago
2:21
LED
1 year ago
0:12
PROGRAM ZA NEDELJU 22 - 28. januar PONEDELJAK 22. januar - NEDELJA 28. januar 18,30 DRUGA STRANA SVEGA Režija: Mila Turajlić Scenario: Mila Turajlić Producenti: Mila Turajlić, Karin Čičkovski Zemlja produkcije: Srbija, Francuska, Katar Trajanje: 100 minuta Zaključana vrata u jednom stanu u Beogradu već 70 godina predstavljaju barijeru koja jednu porodicu odvaja od njene prošlosti. Započinjući intimni razgovor sa svojom majkom o ovoj političkoj razdelini u njenom stanu, rediteljka trasira priča o podeljenoj kući i zemlji progonjenoj duhovima prošlosti. Hronika nekoliko generacija jedne porodice u Srbiji prerasta u portret jedne aktivistkinje u vreme velikih previranja, preispitujući odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost. „Ako sam ja zaista osvajala slobodu, onda je to najneuspešniji posao koji sam u životu obavila“ — Srbijanka Turajlić 20,30 S LJUBAVLJU VINSENT Život i kontroverzna smrt Vinsenta van Goga ispričana preko njegovih slika i likova na njima. Intriga se otkriva kroz intervjue s likovima koji su bili najbliži Vinsentu i kroz dramatičnu rekonstrukciju događaja koji su doveli do njegove smrti. Film prikazuje 120 van Gogovih najpoznatijih slika. Radnja, koja je preuzeta iz 800 pisama koje je slikar napisao, vodi nas do značajnih ljudi i događaja u vremenu pre njegove nočekivane smrti. Svaka scena naslikana je tehnikom kojom je i sam Vinsent slikao. Subota, 27. januar 12,00 DEDA MRAZ NA ZAMENI Čarobna božićna bajka sa primesama komedije, stiže pravo iz Norveške u domaće bioskope, i donosi priču o novogodišnjoj avanturi gospodina Andersena, koji pravi dogovor sa Deda Mrazom da spasi Božić. Film je zasnovan na čuvenom norveškom klasiku za decu iz 1959. „Christmas Eve at Santa’s“, pisca Alfa Projsena. Jedne Božićne noći, gospodin Andersen zamalo da upropasti Božić njegovoj ženi i deci zbog nespretnog ponašanja. On obećava da će se ove godine odreći uloge Deda Mraza, kako bi uživao sa porodicom i sačuvao deo Božićnog duha. Sledećeg jutra, Andersen odlučuje da ipak ne želi da se odrekne svog sna da im pruži savršeni Božić, ali u trenutku nepažnje on se oklizne i padne niz liticu zajedno sa svim poklonima. Nakon dugog „putovanja“ kroz šume, sudari se sa jednim starim čovekom za koga se ispostavi da je pravi Deda Mraz. Oni odlučuju da se zamene, tako što će stolar Andersen otići u posetu Deda Mrazovoj porodici, dok će Deda Mraz da poseti Andersenovu porodicu, i samim tim, oni spašavaju jedan drugom Božićno veče.
2 years ago
0:12
2. FESTIVAL META FILMA Filmovi Dušana Makavejeva na Festivalu meta filma Autor u fokusu ovogodišnjeg Festivala meta filma u Beogradu je Dušan Makavejev, koji će biti zastupljen sa ostvarenjima "Slatki film" i "Rupa u duši", čije je prikazivanje planirano za četvrtak, 14. decembra u Art bioskopu Kolarac. O "Slatkom filmu" predavanje će održati Branislav Dimitrijević, koji je i autor knjige o “Slatkom fimu”. U jednom intervjuu iz vremena premijere u Kanu 1974, Makavejev otkriva kako je “Slatki film” bio na početku mišljen kao nastavak filma “WR Misterije organizma”. Glavna junakinja Misterija, Milena, trebalo je da pronađe svoju odsečenu glavu - odnosno da njena odsečena glava pronađe svoje telo - i tako se uspostavi kao nova ličnost rascepljena u tri protagonistkinje. U toj "lakoj komediji", Zlatna Milena (Milena Gold) zamišljena je kao džetseterka prepuštena potrošnji i uživanju, Crvena Milena (Milena Red) ostaje verna svojoj revolucionarnosti i postaje nekakva nostalgična socrealistička figura, a Siva Milena (Milena Grey) dovedena je do duboke katatonije. Ove tri Milene trebalo je da se na kraju filma sjedine u figuri koju Makavejev u jednom drugom intervjuu opisuje kao "prosvećenu marksističku militantnu prostitutku, vlasnicu broda koji je nešto poput klinike ili raja za seksualne proletere, strane radnike i ostale, i koja će pretvoriti svoj život u neprekidnu feštu za one prema kojima je sudbina bila nepravedna". Na završnoj večeri Drugog festivala meta filma, u petak,15. decembra u 20 časova u Art bioskopu Kolarac dobitniku Neši Paripoviću biće dodeljena Nagrada "Branko Vučićević", posvećena sećanju na izuzetnog autora, tvorca pojma "srpska montaža", koji je svojim scenarističkim opusom dao dragocen doprinos razvoju ovdašnjeg meta filma. Na zatvaranju, posle dodele nagrade, sledi projekcija filma Neše Paripovića “N.P.”. Po obrazovanju slikar, Neša Paripović je jedan od onih koji su učinili da konceptualna umetnost uđe u našu sredinu i u njoj opstane. Paripovićevi fotografski radovi „Primeri analitičke skulpture“ i „Ukrštanje“ i film „N.P“ pripadaju vrhunskim ostvarenjima savremene srpske umetnosti. Područje njegovog autorskog rada su filmovi, fotografije, instalacije, grafike, itd. Nagrada „Branko Vučićević“ posvećena je sećanju na izuzetnog autora i prevodioca, tvorca pojma „srpska montaža“, koji je svojim scenarističkim opusom dao dragocen doprinos razvoju ovdašnjeg meta filma.
2 years ago
0:14
PROGRAM DRUGOG FESTIVALA META FILMA 13. decembar ART BIOSKOP KOLARAC Sreda, 13. decembar 18.00h Razgovor i projekcija filmova Miloša Tomića ROĐAČKI ŠAMAR GLAS ŽIVOTA Slobodan ulaz 20.30h NAJBOLJE OD NJIH Režija: Lone Šerfig Ulaznice: 250 dinara Filmovi Miloša Tomića na otvaranju Festivala meta filma Drugi festival meta filma u Beogradu otvoriće u sredu 13. decembra Miloš Tomić koji će predstaviti svoje filmove „Rođački šamar“ i „Glas života“. Tomić je 2013. godine predstavljao Srbiju na Bijenalu u Veneciji 2013. godine. Projekcije Tomićevih filmova počinju u 18 sati u Art bioskopu Kolarac. Kako sam Tomić u svojoj biografiji ističe, krajem osnovne škole počinje da crta, boji, skuplja predmete sa ulice, fotografiše, malo svira... Svršeni je polaznik kursa okretnih igara u Domu ruske kulture, 2000. godine Diplomirao je na filmskoj režiji na Akademiji umetnosti u klasi Miše Radivojevića, a doktorske studije završio je u Pragu. Od 2009. ponovo živi u Beogradu kao porodičan čovek uz ne tako česta, više planirana putovanja. Od 20,30 na Festivalu meta filma na programu je britanska ratna drama „Najbolje od njih", koja donosi priču baziranu na romanu Lize Evans. Reč je o grupi filmskih autora koji se bore da naprave inspirativni film kako bi podigli moral naroda tokom bombardovanja Londona u Drugom svetskom ratu. Reč je o filmu danske rediteljke Lone Šerfig, a glavne uloge tumače Džema Arterton, Sem Klaflin, i Bil Naj. Festival koji predstavlja klasike, ali i meta filmove u nastajanju, biće održan od 13. do 15. decembra u Art Bioskopu Kolarac. Festival meta filma se održava u organizaciji Art bioskopa Kolarac, uz pomoć Ministarstva za kulturu Republike Srbije.
2 years ago